Tort de mere cu făină de ovăz

Tort de mere cu făină de ovăz

Tort de mere cu făină de ovăz sau mai bine spus o minunăție de dulce, executat în maximum 15 minute, cu tot cu blat și curățatul merelor. Când mă apuc de tort de mere, în general mă gândesc ”iar curăț la mere...of, of”. Ce mare treabă. Cu toată migăleala legată de mere, pregătitul în sine durează puțin.

Îmi amintesc că, în copilărie, să mănânc tort de mere nu mi se părea vreun mare gheșeft. În general prăjiturile cu blat mult nu sunt printre preferatele mele. Le mâncam doar de nevoie, vorba vine nevoie. Acum le mănânc pentru că pot recompune un tort de mere așa cum doresc.

tort de mere 

Anyway, de ce tort de mere? Pentru că este o rețetă simplă, pe care am putut s-o tot îmbunătățesc și s-o complic cu mai multe mere decât este necesar la un tort de mere obișnuit.

Rețetă tort de mere, ingrediente:

  • 1 kg și jumătate de mere
  • 1 (ceașcă de cafea) ulei presat la rece
  • 2(cești de cafea) de făină de ovăz
  • 1 mână de nuci pisate
  • Scorțișoară
  • Jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lămâie stoarsă
  • 6 ouă mici
  • 2 linguri zahăr de cocos sau ceva mai puțin sintetic (poate fi chiar fără zahăr)

Tort de mere, mod de preparare:

Cureți merele de coajă, scoți sâmburii (există o ustensilă pentru scos mijlocul mărului, dacă nu ai poți să le tai pe jumătate și le scoți miezul) și le pui deoparte puțin. Între timp, dintr-o lingură de zahăr pus pe foc mic și 20-30 grame unt faci caramel. După ce caramelul este gata agaugi merele, unele lângă altele și le dai la cuptor. Eu îl preîncălzesc, nu pentru mere neapărat, ci pentru blatul care urmează să fie copt, cam la 200 de grade pentru primele 15 minute și pentru restul coptului la 180 de grade.

Tort de mere, conceperea blatului: bați ouăle întregi împreună cu zahărul, dacă pui. Dacă alegi să nu pui zahăr, cu atât mai bine. Le bați la puterea cea mai mare a mixerului până se întăresc cam ca o smântână. Adaugi uleiul, restul îngredientelor și la final fâina. Făina nu o pui pe toată din prima, ci pas cu pas astfel încât să nu fie prea nisipoasă. Uneori eu nu pun toată cantitatea de făină, pentru că asta depinde de cât de mari sunt merele, cât de mare e lămâia, etc.

După compunerea blatului, scoți tava cu mere din cuptor și adaugi compoziția blatului, după care îl repui la cuptor. Lași minunăția de tort de mere în devenire la cuptor 15 minute la 200 de grade, iar după aceea lași la 180 de grade. După 30 de minute, scoți tava cu tort de mere, înfigi o scobitoare ca să te asiguri că este copt. Dacă nu e copt încă, îl reintroduci în cuptor și testezi peste 10 minute din nou. După coacere, răstorni bunătatea de tort de mere pe o farfurie și îl pui în frigider pentru a se consuma puțin mai rece. Este mai răcoritor, mai ales dacă alegi un desert din tort de mere vara.

Să pui friscă naturală pentru tort de mere sau vegetală? It's up to you