De ce te îngrași rapid și slăbești greu

De ce te îngrași rapid și slăbești greu

Nu sunt specialistă nici în nutriție, nici în training sportiv. Practic ambele chestii așa cum mă îndrumă alții, prin urmare nu voi vorbi din papucii unui expert, ci unui practicant.

Ce am observat la mine și la femeile din jurul meu este că aproape toate ne îngrășăm rapid și scădem mai greu în greutate. Poate că și tu te-ai întrebat de ce naiba e totul pe dos când vine vorba de siluetă?!

E clar că ceea ce consumăm mai ales din comerț este super caloric, indiferent de cantitate. Dacă într-o zi ți-e poftă de ceva dulce și consumi o prăjiturică, ea înseamnă un aport de minimum 500 de calorii, respectiv echivalentul unei ciorbe și unei salate consistente la mâncarea din ziua aceea. Ce alegi? Ar fi bine să avem astfel de pofte doar rar, dar nu e chiar așa. În realitate, pofta de dulce este ceva foarte frecvent, cel puțin la femeile alături de care îmi petrec multe ore pe zi la birou.

În contrapartidă nu facem nimic. Cândva eram prietenă cu o tipă moartă după dulciuri. Într-o zi își făcea de cap complet, consuma o tavă de prăjituri singură și următoarele 2 zile bea doar ceai și apă. Găsise o modalitate de a nu se îngrășa din dulciuri. Nu știu dacă această metodă neortodoxă ar ține la toată lumea, la ea funcționa foarte bine. Ideea era să ajungă la o stare de saturație ca să nu mai simtă nevoia de zahăr. Nu s-a întamplat niciodată să-i fie atât de rău de la prajituri încât să termine cu ele.

Ziceam că în contrapartidă nu facem nimic, în sensul că nu facem mișcare, nicio formă de activitate fizică care să contrabalanseze depunerea kilogramelor. E drept că-i mult mai plăcut să mănânci și să stai decât să mănânci și să arzi caloriile îngurgitate. Poate că doar 30 de minute de mers pe jos, cea mai simplă și la îndemână formă de mișcare ar ajuta. Spun poate, pentru că depinde de cantitatea de dulce consumată. Nimic nu face minuni dacă alimentația lasă de dorit.

De ce mă îngraș rapid? Simplu, pentru că mănânc prost, haotic și mult. Când mănânci așa, senzația de sațietate nu prea apare și ajungi să bagi în tine ca într-un spital de urgență. Slăbitul anevoios intervine atunci când mănânc mult și prost, fără nicio metodă eficientă de consum al caloriilor. Simplu, nu?

Pentru ca acest lucru să nu mai fie o problemă, singurul lucru de făcut este să iei atitudine:

  • Să te înscrii la o sală de sport. În felul acesta apetitul pentru dulciuri scade având în vedere efortul depus la sală. Cu alte cuvinte, n-o să-ți mai vină să bagi în tine cu nemiluita, pentru că te ”doare” mersul la sală. Ajută să-ți angajezi un trainer personal
  • Ia-ți un nutriționist care să te însoțească pe dificilul drum al mâncatului sănătos și eficient. Dietele luate de pe internet nu sunt cea mai bună soluție, după părerea și din experiența mea.

Dacă ești din categoria la care nu funcționează voința când vine vorba de dulciuri și ai nevoie de un cutremur, îl poți genera gândindu-te cât de rău îți faci pe dinăuntru: dinți, stomac, ficat, piele. Nu mai zic de siluetă, estetică, etc pentru că, poate, nu te mai interesează acest subiect. Deși, femeie fiind, subiectul estetică corporală nu ar trebui să-ți fie străin. Niciuna dintre noi nu se simte bine grasă sau incapabilă să se încheie singură la pantofi.