Cum revii în formă după Sărbători

Cum revii în formă după Sărbători

Ca toate obiectivele îndrăznețe, revenirea în formă după Sărbătorile de iarnă mai cu seamă, este destul de dificil de realizat, întrucât nimic nu te ajută: vremea este rea și nu prea îți dă inima ghes să ieși la alergare. Gerul îți consumă energia atât de mult încât atunci când ajungi acasă nu mai ai chef să ieși, este?

Exact la fel mi se întâmplă și mie. Mă entuziasmează gândul de a ieși la alergat, mai ales că anul acesta am altă strategie. Voi alerga foarte relaxat, nu mai am de gând să demonstrez nimic, m-am decis să alerg pentru mine și pentru propria mea plăcere, nu pentru aplauze și pentru alții.

Așa că, revenind la subiect, după o zi de muncă și mers parțial prin frig îmi vine să amân alergarea și o tot mut de la o zi la alta până ajung în weekend. Oricum, trebuie să recunosc că iarna lui 2019 – 2020 cel puțin până acum nu a arătat deloc a iarnă, ci mai mult a toamnă târzie cu mult soare și lumină. Prin urmare, nu e chiar atât de dificil să ții pasul cu antrenamentele, deși...iaca, chiar și unor practicanți puțin mai loiali...hi, hi nu vorbesc despre mine, tot le este greuț. Știu că până la urmă este o chestiune de motivație personală și tot ce faci din voință sau plăcere proprie iese, altfel nu prea...

Ieri, am fost la sală. Eram împreună cu alte fete, unele mult mai tinerele și m-am întrebuințat la greu. Auzeam pe lângă mine câte un ”au”, ” nu mai pot”, ” mai avem mult?”. Eu, nimic. Ce zicea antrenoarea, aia executam. La finalul programului, una dintre fete m-a întrebat unde am făcut sărbătorile de sunt așa de în formă. I-am explicat că 1 săptămână am scos untul din mine, mai precis dimineața înotam, după masa de prânz mergeam pe pârtie, seara înotam și mergeam la saună. În unele zile, în loc de pârtie era tenis de câmp la dublu mixt. Cum să nu fii în formă? Dimineața mă durea totul, dar o luam de la capăt și nu mai simțeam nimic.

Am și mâncat tot ce am vrut chiar până la refuz în zilele acestea de Sărbători, erau nopți când nu adormeam de plină ce-mi era burta de mâncare și dulciuri. Cu toate astea, m-am bucurat că prima experiență la sală din anul acesta a fost atât de bună.

Mi-am propus ca în anul acesta să-mi printez calendarul activităților propus de Andrei Roșu, ca să mă bucur când văd cât de multe chestii fac și am făcut. E o chestie mișto să vezi că perseverezi și rezultatul înseamnă mai multă sănătate, vigoare, stare de bine pentru tine. Există un citat din Platon, pe care îl iubesc de-a dreptul și care spune așa :”să nu descurajezi niciodată pe nimeni care progresează continuu, indiferent cât de încet”. Așa că mi-am propus să nu mă autodescurajez atâta vreme cât fac progrese, indiferent cât de mici sunt.

Acum proximativ 1 an, la un curs cu Robert Hajnal, a explicat că nivelul de performanță scade în aceleași condiții în care a și crescut. Cu alte cuvinte, dacă ai ajuns să alergi 10km în 1h în 2 luni, tot în 2 luni pierzi această performanță. Deci, nu înseamnă că dacă nu mai alergi 2 saptămâni gata, nu mai poți alerga. Din experiență, pot să confirm. Cred că același lucru se întâmplă și cu motivația. Ea descrește odată ce schimbi obiceiul și nu mai alergi. Cât timp îți menții obiceiul viu și motivația stă sus.

Eu am făcut o listă cu lucrurile care mă vor ajuta să mențin motivația de a alerga sus:

·       Am găsit un nou parc pentru alergare, mai mic decât oricare dintre cele în care am alergat până acum, dar acesta este plin de pomi, iar eu ador pomii deși în mijlocul locului de alergat;

·       Am ales să alerg mult mai relaxat, nu-mi mai pun targete foarte pretențioase, pentru că anul acesta voi alerga de plăcerea alergatului;

·       Pentru că sunt fată, sigur că o nouă pereche de pantofi de alergat este binevenită sau orice alt accesoriu. Am făcut o achiziție, nu pentru alergare, ci pentru tenis pe zgură, așa a ieșit socoteala. I-am văzut, nu aveam și m-am îngrăgostit iremediabil de ei;

·       Bineînțeles că alimentația contează!!! Din acest motiv am ales să consum lucruri care mă vor ține mai în formă, adică mai energizată. Am observat că atunci când consum seara (7-8 seara cel mai târziu) mâncare simplă, pe bază de frunze cu unele, altele în ea, atunci dorm buștean și mă trezesc în jur de 5a.m foarte bine odihnită. Bineînțeles că mai scap vaca-n porumb și mănânc pe lângă, dar în general, de un timp încoace sunt destul de dedicată unei alimentații savuroase și în același timp sănătoase.

·       Bineînțeles că și somnul contează!!! Dorm de dormit pentru că nu am încotro. Mie chiar îmi place să dorm și ora 10p.m o simt, n-o urmăresc. Pe la ora asta mi se face somn și îmi place să adorm atunci când mi-e somn, nu prea trag de mine și chiar mă irită dacă trebuie să amân dormitul. În general n-o fac, dar există și mici excepții. Trebuie să fie ceva super cool ca să amân plăcerea de a dormi.

·       Oare apa contează???Evident!!! Rinichii mei știu care-i treaba cu apa chiar mai bine decât mine, am observat. Nu mai merge cu un pahar de apă toată ziua, pentru că mi se face câteodată o sete de nu mai știu de mine. Nu beau încă atâta apă cât mi-ar fi necesară dpdv al specialiștilor, dar sunt pe drumul cel bun. Un lucru pe care l-am observat legat de apă este îmbunătățirea aspectului pielii.

·       Amuzament cât cuprinde. Cred că am mai zis și cu alte ocazii că noi, oamenii, avem tendința să luam viața prea în serios, ceea ce este cam aiurea din punctul meu de vedere. Lucrurile serioase sunt puține, în rest există doar lucruri normale și amuzante pe care noi le transformăm în serioase artificial. Chiar și la antrenament, de ce să îmi bat eu capul cu alergatul într-un anumit fel, la o anumită intensitate, eventual să mă stresez când nu-mi iese, să mă simt prost, să mă autoflagelez, etc., când pot foarte bine să alerg pe plăcere, să mă simt bine și să mă bucur de experiență.

De revenit în formă după Sărbători nu este un lucru dificil. Se face pas cu pas, cu bunătate, indulgență, răbdare și multă plăcere de a face antrenamentul pe care l-ai ales și îl practici cu consecvență. Nu trebuie nici să te simți vinăvată, nici neputincioasă, nici să te blamezi, ci pur și simplu să te pornești, să-ți găsești bucuria în ceea ce faci și să perseverezi.

Un 2020 excelent, cu sport, sănătate, inspirație, perseverență, fun, mult mult fun!!!