Cele mai bune cărți citite în 2019

Cele mai bune cărți citite în 2019

Cele mai bune cărți din 2019 mi-au picat în mână la fix. Sunt cumva legate între ele din punctul de vedere al conținutului.

Nu știu de ce m-a apucat un soi de bilanț, așa aproape de sfârșitul anului, dar cred că anul acesta am pus mâna pe niște cărți de mare valoare, pe care le-am savurat din plin. Chiar sunt cele mai bune cărți de anul acesta. Nu aș vrea să le categoriesc și să spun că unele sunt de dezvoltare personală, literatură, SF, etc. Nu, chiar toate, absolut toate sunt de suflet.

Până pe la începutul verii m-am delectat cu cărți despre hrana sănătoasă, vitalitate și am descărcat câteva cărți despre alergare, pe care le voi menționa mai jos:

 1. Curs de scădere în greutate” – Marianne Williamson. Un curs în adevăratul sens al cuvântului, care nu are nicio legătură cu enumerarea de diete sau restricții alimentare, ci este mai degrabă o incursiune în sine, pentru a descoperi adevătarele motivele pentru care iei în greutate. Îți dă și soluții să demontezi programele emoționale care te-au adus la greutatea de care vrei să scapi. Mi-am propus să citesc și ”Întoarcerea la iubire”, pe care încă nu am reușit s-o cumpăr.
 2. Fotocitirea” de Dr. Paul Scheele. Nici ea nu este propriu-zis o carte, ci o tehnică prin care poți ajunge să citești 1 carte în 5 minute. Urmând metoda lui Scheele ajungi să fotocitești 5-6 cărți pe zi și să rămâi cu mai multă informație din ele comparativ cu citirea clasică. Este o tehnică în spate, care face obiectul unui curs de 2 zile, pe care îl organizează cu succes Connie Larkin.
 3. Dicționar bilingv englez-italian. Pot să spun că l-am fotocitit, chiar de mai multe ori, pentru că acesta este șpilul cu fotocitirea în cazul cărților de acest fel. Oricum, mi-a plăcut dintotdeauna să citesc dicționare, așa că acesta mi-a ajuns direct la corazon.
 4. Istoria romanțată a unui safari” Daniela Zeca. Este o autoare pe care o știu mai puțin ca scriitoare și mai mult ca realizator de emisiuni TV și pe care o ador de-a dreptul. Cartea m-a cucerit, am citit-o în câteva ore, nu-i nici foarte stufoasă, ci mai degrabă condensată cu lucruri care descriu tradiții și obiceiuri orientale văzute, prin ochii jucăuși ai unei occidentale.
 5. Femei care aleargă cu lupii” de Clarissa Pinkola Estes. Iarăși o autoare pe care aș vrea s-o descopăr și în alte cărți, cum ar fi ”How to love a woman” și ”The creative fire”. Recunosc că nu m-a prins din prima, mi s-a părut o carte greu de îngurgitat. După primele pagini, parcă citeam o carte greoaie tehnică și părea c-o s-o abandonez curând. În realitate este o capodoperă, începusem să citesc doar câteva pagini spre final, doar ca să nu se termine. E un manual de reîntoarcere la ”sălbăticie”, acolo unde femeia trăia din intuiție, nu din logică. În fine, e de citit, nu de povestit.
 6. Autobiografia unui mistic nonconformist” – apărută după plecarea lui Osho. Nu a fost scrisă de el, ci de cei care l-au iubit și l-au prețuit. Este o carte savuroasă, plină de înțelepciune și umor, atâta umor că râzi de te prăpădești, mai ales când vezi oglindită acolo toată prostia umană, la care participi, vorbesc de mine acum, din plin.
 7. Conștientizarea” de Osho. Dacă vrei să te trezești din somn, începe să citești această carte, plină de povești cu tâlc și bancuri super amuzante. Datorită ei am descoperit martorul, acel personaj care observă și ia aminte. Îl căutasem mult, știam de dinainte de existența lui de la Paul Avram dar nu mă prinsesem cine este și ce vrea de la mine. Acum m-am prins ca laptele și mustesc de fericire că am trăit un ”aha” de mare calitate.
 8. 27 de pași” a lui Tibi Ușeriu. O carte care m-a uimit, m-a șocat, m-a încurajat, m-a făcut să văd sportul cu alți ochi. Îl urmăream pe Ușeriu și mă întrebam ce naiba trăznaie mai poate face...totuși nu oricine își pune constant viața în pericol pentru un sport, dar citind cartea mi-am dat seama că el nu are nicio limită, este un om crescut să pară că vine de pe Marte. Îl admir și mai mult acum, când cunosc puțin mai mult despre viața lui și mai ales când văd ce a putut realiza. Chapeau Tibi!
 9. Cauzele spirituale ale bolilor” Jaques Martel. Doamne câte ”aha-uri” am avut citind cartea aceasta. M-am gândit că m-a pocnit un soi de masochism citind despre atâtea boli, cele mai aprige de pe pământ, cu toate acestea cartea este o incursiune în creierul uman rătăcit de sursă. Un maestru de ZEN, nu mai știu exact care a conchis pe patul de moarte că grijile ne mănâncă viața. Și cum unele sunt doar în capul nostru, fără niciun corespondent în realitate, sunt de acord cu el.
 10. Zen, arta de a trăi simplu” de Synmio Masuno. Și ea este tot un fel de carte practică, nu literatură. O citești și o aplici chiar în timp ce o citești. Din 100 de exemple, sigur 10 îți rămân în memorie și le poți trăi respirându-le.
 11. Hoțul de cărți” de Markus Zusak. Dacă îți plac cărțile cu și despre război, mie personal îmi plac și filmele de acest fel, atunci Germania nazistă și tema morții oamenilor nevinovați, suferințele unor copii care își pierd părinții și pe cei dragi, dar au puterea să găsească un bine în tot răul care planează peste tot în jur...această carte este pentru tine. Liesel, eroina minoră a acestei cărți descoperă frumusețea neasemuită a cititului și trece mai ușor peste urâțenia războiului ajutată de tatăl vitreg. E minunată cartea.
 12. Coco Chanel” de Edmonde Charles-Roux. O admir pe această femeie, care a trăit în afara tiparelor. Autenticitatea și iubirea ei pentru viață m-a atras pentru totdeauna, talentul, pasiunea totul a fost la superlativ la ea. Este o carte biografică, subiectivă poate, așa cum a văzut-o autoarea cărții, care probabil a vrut să facă lumină în bografia unei femei inegalabile.
 13. Magul” de Paulo Coelho. E tot o biografie și cred că asta m-a atras la cartea lui Coelho. Da, îmi plac biografiile unor oameni care adaugă istoriei umanității o frumusețe ușor senzuală. Prin facultate, când l-am descoperit pe Coelho și i-am citit primele cărți – Alchimistul, Al cincilea munte, 11 minute, Zahir – l-am considerat un inspirat al divinității (ca și cum alții n-ar fi). După o vreme, văzând cum scoate carte după carte, mi-am luat o pauză de mai mult de 10 ani. Anul acesta l-am regăsit și mi-a făcut plăcere cartea. Nu am cumpărat-o, am primit-o cadou, deci încă un motiv de a o citi cu plăcere.

Sunt cele mai bune cărți pe care le-am citit până acum în 2019.