Alergia la ambrozie și antrenamentele în aer liber

Alergia la ambrozie și antrenamentele în aer liber

Alergia la ambrozie, o afecțiune nouă și parțial necunoscută

Alergia la ambrozie, una dintre alergiile mai noi manifestată cu succes și în țara noastră, cică după revoluție, înțeleg că face ”victime” cu fiecare an care trece și noi nu facem nimic s-o eradicăm. Zic s-o eradicăm pentru că de imunizat este mai dificil, neștiindu-se mare lucru despre această buruiană (citez dintr-un alergolog al spitalului Malaxa din capitală).

Alergia la ambrozie, dacă vrei să știi cum se manifestă, seamănă cu o răceală de vară. Nici nu te țintuiește în pat, dar nici nu-ți dă pace. Dacă observi că îți curge nasul, strănuți des, îți curg ochii, tușești și durează mai mult de o săptămână, atunci sună aici și fă-ți o programare la alergolog 0726.502.558. Spitalul Malaxa are o echipă excelentă de alergologi, chiar umani și empatici.

Ca simptome, alergia la ambrozie îți provoacă următoarele neplăceri:
 • Strănut des, chiar și noaptea;
 • Curge nasul neașteptat de mult, mai ales dimineața;
 • Transpirație abundentă noaptea, în special;
 • Mâncărimi de nas, gât, ochi, ochi la greu;
 • Greutate în a respira, trage aer în piept;
 • Tuse convulsivă;
 • Expectorații;
 • Dureri de cap;
 • Apatie și oboseală, după atâtea nopți nedormite din cauza nasului înfundat și a tușitului;
 • Oboseală, picioare grele, senzație de sufocare, transpirație super abundentă, dacă faci sport în aer liber.

Există 2 căi de a tempera alergia la ambrozie. O cale clasică, medicina alopată și una tradițională, medicina homeopată. Unii zic că homeopatia este un bullshit, medici fiind, cum este Dr. Mihail Pautov. Respect! Eu personal cred că plăntuțele își fac efectul mai greu și că este nevoie de răbdare ca să ajungi la rezultatul dorit. În cazul pastilelor chimice, sunt convinsă că își fac efectul mult mai repede, după cum sunt convinsă și că afectează alte organe.

alergia la ambrozie alergia la ambrozie

Una dintre cauzele care explică multitudinea de alergii cu care ne confruntăm este obsesia mamelor pentru curățenie și pentru eliminarea a 99% din bacteriile din casă. Recunoști reclama, nu? Ideea este că o casă conține atât bacterii ”bune”, cât și bacterii rele, motiv pentru care atunci când te gândești să igienizezi nu prea te ajută licorile mai noi și mai mult, te vulnerabilizează, te lasă fără protecție naturală.

Anyway, dintr-un motiv lesne de înțeles, copiii sunt imuni și nu dezvoltă alergia la ambrozie, întrucât s-au născut într-un mediu în care ambrozia exista, spre deosebire de noi. Libertatea de circulație de după revoluție a adus, printre altele, acest alergen din America.

Și pentru că vreau să alerg în continuare și să-mi urmez programul așa cum o făceam și înainte de 1 iunie, am decis să vizitez ambele instituții și am cerut consiliere de la un medic de medicină alopată, care mi-a prescris 2 medicamente, o soluție pentru nas și una pentru ochi. În ordine, acestea sunt: Symphoral, Montelukast, Flonase și Naabak. Concomitent, pentru alergia la ambrozie am auzit că există și remedii naturale și am ales să vizitez și un medic de medicină homeopată, care mi-a prescris: Coryzalia, Poumon histamine, Ambrosia și Sabadilla.

Dacă optezi pentru homeopate, există niște restricții:
 • nu te mai speli pe dinți cu pastă conținând fluor;
 • nu bei cafeină, ceai verde și negru;
 • nu consumi alcool;
 • nu fumezi;
 • nu iei alte medicamente chimice;
 • consumi alimente cât mai sănătoase.

Pe lângă simtome, tratamente, atunci când te chinuie alergia la ambrozie, este de preferat să n-o ignori pentru că, în timp, produce astm. Mai mult, în perioada în care ambrozia este activă (datorită încălzirii globale, a devenit activă începând din iunie până în noiembrie) sunt de evitat ieșirile în natură, mai ales în locurile unde ambrozia se află din abundență. Alte restricții:

 • geamuri închise, aerisire pentru o perioadă scurtă de timp;
 • schimbat haine, imediat ce intri în casă;
 • duș de câte ori intri de afară;
 • consum redus de plante cu flori(ceai), roșii, castraveți, citrice, pepene, miere și produse apicole;
 • consum redus de cafea, tutun, ceai verde, negru, alcool, alimente procesate;
 • igienizarea locuinței prin aspirare cât mai des cu putință;
 • antrenamente mai mult la sală, decât în aer liber.

La început, eu m-am speriat de simptome și restricțiile apărute odată cu alergia la ambrozie, de care se pare că sufăr de puțin timp, cam 2 ani. Vestea bună este că, în timp, dacă urmezi un tratament, poți să te autoimunizezi sau să scadă simptomele în intensitate.

Sfatul meu este să nu ignori fenomenul, pentru că alergia la ambrozie îți poate afecta calitatea vieții, mai ales că se manifestă vara, când toți avem poftă de viață crescută și ne dorim să stăm cât mai mult pe afară.

Am fost la mare, în România, și mi-am luat-o (afară ambrozia este eradicată, pentru că amenzile sunt uriașe, iar autoritățile au grijă să se respecte legea). Oriunde priveam, evident pentru că focusul era pe ambrozie, o vedeam în jurul meu și parcă simptomele se agravau. Este oricum neplăcut să nu te odihnești noaptea și toată ziua să stai cu batista la nas, luni întregi. Iar când mă apucă strănutatul, cred că lumea din jurul meu se crucește. E ceva de parcă îmi pun portavoce, simt cum îmi bubuie urechile de la trăznet. Mie, dar celor din jur?! Te ia pur și simplu pe nepregătite, iar cei care n-au auzit de alergia la ambrozie probabil că fug mâncând pământul să nu ia răceala. A propos, alergiile nu sunt contagioase. Asta ar mai lipsi...

Deci, nu ignora alergia la ambrozie și, în general, niciun simptom care te duce cu gândul că sănătatea îți este afectată. Vizita la medic este gratuită în România, nu uita să-ți iei cardul de sănătate pentru că altfel nu te primește nimeni la consultație, mă refer la spitalele de stat. Gratuit în ghilimele, pentru că plătim lunar la C.A.S o sumă considerabilă, în funcție de remunerație. O aberație, ca multe altele, dar plătim. Pentru alergii m-am interesat înainte și am aflat că Malaxa are medicii cei mai buni. Or mai fi și alții, nu știu, dar cei de la Malaxa mi s-au părut chiar extraordinari, de la asistenta șefă până la conferențiar, rezidenți, etc.

Eu am încredere că se vor găsi leacuri pentru a nu mai fi nevoie să ne batem atât de mult capul cu buruienile și să scăpăm de alergia la ambrozie, mai ușor. Până atunci, ai grijă de sănătate și nu renunța la sport în aer liber sau la sală, găsește soluții.