Oana-Miruna Stinga ” Atrage abundenta, creand valoare pentru ceilalti”

Am intalnit oameni care fac si oameni care doar declara ca fac. Intr-o scurta intrevedere cu Oana, in care eu urma sa-i povestesc beneficiile prezentei ei in comunitatea Inspira Schimbarea, m-am trezit ca Oana imi furnizeaza o intreaga strategie de lucru. Ea isi facuse temele si imi oferea gratuit si cu toata bucuria o perspectiva, la care eu nu ma gandisem. Pentru ea este reprezentativ sa spun ca ofera valoare celorlalti, fara sa astepte nimic in schimb. Pentru ea, abundenta vine din importanta cu care ii trateaza pe ceilalti, din valoarea pe care le-o ofera neconditionat. Cunoscand-o, aflandu-i istoria de viata, visele si aspiratiile, o sa te simti si tu, la fel ca si mine, putin mai bogat.

IS. Unde te-ai nascut si care este cea mai veche amintire din copilaria ta?
Oana: Sunt nascuta in Bucuresti, unde mi-am petrecut intreaga viata, cu exceptia celor 2 ani de studiu petrecuti in Budapesta si Alicante.
Amintirea cea mai veche este de pe la 4-5 ani si care s-ar parea ca m-a „marcat” multa vreme – este cea legata de sandalele argintii ale mamei mele, pe care mi le doream imens. Dupa 20 de ani mi-am cumparat o pereche asemenatoare, semn ca undeva in subconstient o dorinta veche ramasese „nerezolvata”. Probabil, aveam nevoie de niste sandale neobisnuite cu care sa pasesc pe un drum magic 🙂

IS: Cine te-a inspirat / te-a influentat cel mai mult in copilarie?
Oana: Tata m-a inspirat foarte mult, petrecand mult timp impreuna. Ca avocat, avea un program flexibil, fapt ce ii permitea sa-mi aloce timp, influentindu-mi major educatie si deciziile in viata.

IS. Ce fel de copil ai fost? Ti-era frica de ceva?
Oana: Am fost un copil energic, plin de idei si mult curaj, ca mai toti copiii. Eram neinfricata precum eroinele din „Frozen” si atrasa inca de mica de istoria cinematografiei si filme de tot felul.

IS: Cum ai descrie perioada de scoala, pana la studentie? Ce hobbiuri aveai?
Oana: In scoala si liceu, n-am avut niciun fel de hobby-uri, aveam scutire la sport si functionam ca un elev constiincios, care se pregateste sa intre din prima la facultate. Nimic iesit din comun, in acele timpuri.

IS: Ce activitati extracurriculare ai propune pentru invatamantul romanesc?
Oana: In primul rand, consider ca invatamintul romanesc favorizeaza foarte mult procesul de memorare in defavoarea creativitatii si a gandirii analitice. Spun acest lucru in cunostiinta de cauza, avand in vedere ca am absolvit un MBA american si o scoala de coaching din UK, care m-au determinat sa gandesc creativ, structurat, sa am puncte de vedere si sa particip la dezbateri.
Legat de activitatile extra-curriculare: 1-2 forme de miscare (sport, dans) plus activitati menite sa-ti „hraneasca” sufletul – pictura, desen, muzica, vizite la muzee, lectii de istoria artei.

IS: Cum ti-ai ales meseria si ce poti sa spui despre cel mai interesant job pe care l-ai avut?
Oana: Sunt in primul rand „un om de business” si consider ca indiferent de profesia pe care ne-o alegem este important sa avem cunostiinte de business in general si de marketing in special. Am ales sa merg la MBA si sa aprofundez marketingul, cu mare pasiune si dorinta de a performa la standarde inalte.

IS: Ce legatura exista pentru tine intre bani si pasiuni?
Oana: Banii sunt acea energie minunata, cu ajutorul careia pot da viata pasiunilor mele, pot crea un business, pot sprijini cauze. Atunci cand alegem o profesie care influenteaza pozitiv vietile oamenilor cu care intram in contact, cream abundenta pentru noi.

IS: Cum ai reusit sa faci trecerea de la angajat la propriul sef?
Oana: Libertatea este una din valorile mele fundamentale, care functioneaza perfect in tandem cu responsabilitatea si disciplina interioara. In ultimii ani am parcurs drumul spre mine insami, spre autenticitate – fapt ce a dus la o redefinire a rolului si a muncii mele.

IS: Cum ti-ai descoperit vocatia de coach?
Oana: Am inceput procesul de dezvoltare personala in 1999, am participat la cateva programe de leadership pentru top management, am lucrat cu cativa coachi si abia in 2010 am simtit ca a sosit momentul pentru a incepe un program de formare. In ultimii ani, am parcurs un drum profund de autocunoastere, calatorii spirituale, experiente, journaling si abia acum ma pot considera un coach cu experienta. In prezent, am ales sa studiez psihologia, pentru ca am realizat intre timp ca temele pe care doresc sa le abordez au alte profunzimi si necesita si mai multa cunoastere si credibilitate.

IS: Cum ai defini coaching-ul?
Oana: Pentru mine coaching-ul a fost acea fereastra spre lume, care m-a sprijinit in primul rand pe mine in procesul de auto-cunoastere si de definire a „calatoriei mele de viata”. Privind retrospectiv, sunt constienta ca a urma scoala de coaching a fost doar primul pas pe drumul meu actual, o decizie foarte buna in acel moment.

IS: Care este obiectivul principal legat de coaching, ce ti-ai propus sa faci pe partea aceasta de coaching in Romania?
Oana: Pentru ca ador comunicarea, am citit si experimentat imens pana acum, exista 2 forme in care simt ca pot avea un impact imediat asupra semenilor – cea de autor inspirational prin postarile de pe blog si carti inspirationale si cea de speaker. Simt ca o imensa bucurie si placere atunci cand transmit cunoasterea si energia mea debordanta.

IS: Ce inseamna pentru tine “ schimbarea” si cum ai reusit sa faci schimbari majore in viata ta?
Oana: „Schimbarea” inseamna sa ajungi sa-ti creezi propriul drum, propriile proiecte de viata, avand forta interioara si energia pentru a le da viata.
Intotdeauna, mi-a placut schimbarea si chiar si rolurile mele corporatiste, au avut savoarea pioneriatelor, creind de la zero departamente, echipe si proiecte. Am facut mai degraba intrapreneursip in cadrul corporatiilor, fiind chiar si in acei ani undeva pe drumul spre antreprenoriat.

IS: Care a fost cea mai provocatoare schimbare din viata ta?
Oana: Ultimele 6 luni au fost cu adevarat provocatoare pentru ca am fost nevoita sa inteleg ca nimic din ce functiona in trecut nu mai era valabil si ca am menirea sa creez un drum cu totul nou, sa deblochez resurse diverse si energii creative. Au existat momente clare care au marcat despartirea de trecut si timpul noilor inceputuri, pe care le-am celebrat constient impreuna cu oameni care la randul lor au ales calea schimbarii interioare.

IS: In ce domeniu al vietii tale ai facut cele mai mari schimbari?
Oana: Schimbarile in plan profesional, au fost cele mai mari si pline de „lectii”. Mi-a luat destul de mult timp sa inteleg cum functioneaza lumea si mai ales cum se schimba lista de prieteni atunci cand alegi un altfel de rol, sa-mi asum rolul de creator cu toate riscurile si oportunitatile pe care mi le ofera.

IS: Care este realizarea personala de care esti cel mai mandru/mandra?
Oana: Sunt bucuroasa ca am raspuns cu multa iubire unor oameni care in momentele dificile din viata mea au raspuns cu multa indiferenta. Am propriile mele lectii legate de iubire neconditionata si compasiune pe care divinitatea mi le trimite in cele mai neasteptate moduri si pe care stiu sa le recunosc si sa le onorez.

IS: Ce lipseste din viata ta si cum crezi ca ai putea sa acoperi acest gol?
Oana: In acest moment, viata mea este in echilibru si nu exista „un gol de acoperit”, ci mai degraba „zone de si mai multa crestere si evolutie”. Intentionez sa dedic energie si timp relatiilor umane care ma imbogatesc, imi dau o stare de bine si de bucurie precum si proiectelor care ma reprezinta, sunt o extensie a mea ca om autentic, entuziasm si incredere.

IS: Care ar fi pasii pe care ii propui cuiva care doreste schimbarea ( financiar, personal, etc)?
Oana: In primul rand, ii recomand lucrul cu un coach autentic si credibil, cu experienta de viata si care emana incredere. In afara unor pasi sau a unui plan de actiune, coaching-ul inseamna o relatie profunda bazata pe ascultare activa, respect, intuitie, intrebari deschise pe care un coach profesionist, acreditat international le poate pune clientului sau.

IS: Ce te-a determinat sa aderi la comunitatea “Inspira schimbarea”?
Oana: Cred ca schimbarea acestei tari incepe cu propria noastra schimbare. Este important ca tot mai multi sa atingem stadiul de „individuare”, sa devenim autonomi si sa avem proiecte menite sa produca schimbare. Doar in momentul in care numarul indivizilor autonomi va atinge o masa critica, Romania ca tara va evolua cu adevarat.

IS: Ai vreun idol, ce te inspira la el?
Oana: Am cativa idoli-mentori care mi-au influentat semnificativ viata.
Oprah este idolul meu pe parte de dezvoltare personala – evolutie – spiritualitate.

Stefanno d’Anna – autorul cartii „Scoala zeilor” – o carte despre transformare profunda, care m-a influentat imens in procesul meu de schimbare.

Alti oameni care mi-au marcat pozitiv existenta sunt 3 scriitori plini de farmec si valoare: Isabel Allende, Liz Gilbert, Eric Emmanuel Schmitt.

IS: Ce ai vrea sa le ramana oamenilor memorabil despre tine?
Oana: Indiferent de modul in care ne cream viata, ceea ce conteaza cu adevarat este sa petrecem cat mai mult timp pe vibratiile iubirii, bucuriei, increderii si pacii. Putem atinge aceste stari, prin auto-cunoastere si dorinta de evolutie, iesire din zona de confort si intilnirea noastra cu Viata !
Sa nu uitam nicio clipa ca timpul este ireversibil si ca avem un timp limitat pe Pamint. In clipa in care am constientizat acest lucru, ajungem sa ne bucuram pe fiecare zi, intr-un cu totul alt mod.