A găti sau a mânca din oraș, dilema femeilor moderne

Văd printre prietenele mele și, în general la femeile pe care le întâlnesc, o tendință în a se ”moderniza” pe toate planurile. Adică o tendință, mai bine spus, de a nu mai fi sau a nu se mai comporta ca niște femei, pentru că nu mai este la modă. Sau, poate lupta aprigă pentru supremație dintre bărbați și femei le-a răpit din timpul dedicat lucrurilor simple, cum este gătitul sau a găti.

Vorbesc din perspectiva unei femei care știe să gătească la nivel mediocru. Știu să gătesc satisfăcător și mi se pare că a găti acasă cu mâinile mele este important. De asemeni, mi se pare important să cunoști și să practici acest ”sport” cât mai des cu putință, din mai multe motive:

  • Familia sau celălalt membru al cuplului cred că se simte iubit și apreciat, eu așa m-aș simți dacă cineva și-ar aloca un timp prețios pentru a găti pentru mine sau și pentru mine;
  • Mai ales când o faci din pasiune sau cu dragoste, mâncarea are un gust excelent și induce armonie în casă;
  • Este mai sănătos așa, în comparație cu orice altă sursă externă;
  • A găti te destresează și te face să trăiești în prezent, altfel ”arzi” mâncarea sau mai bine spus nu te mai apuca de ea;
  • A găti te ajută să devii mai creativă pentru că tot timpul pornești de la o rețetă și o poți îmbunătăți, pentru a fi cât mai pe gustul tău sau al partenerului tău, deh…e fain când poți face cuiva o bucurie;
  • Te ajută să dai jos kilograme în plus, pentru că renunți la mâncărurile supracalorice sau procesate din comerț;
  • Dacă tocmai te-ai apucat de sport sau ai de gând să te apuci, gătitul îți ține motivația pentru sport sus;
  • Îți redă tonusul pentru că ingredientele proaspete și anumite rețete culinare cresc entuziasmul și apetitul pentru viață. Gândește-te doar la dieta lui Oshawa, care merge pe echilibrarea Yin-Yang.

Pe scurt, ai doar de câștigat din a găti dacă alegi să gătești acasă, măcar de câteva ori pe săptămână. Eu personal, prefer mâncărurile care se gătesc și se consumă integral în ziua respectivă, de preferat la masa respectivă.

În copilărie, am observat că majoritatea gospodinelor găteau pentru cel puțin 2 zile și că se obișnuia mâncatul aceluiași fel de mâncare mai multe zile la rând. Azi, datorită agriculturii tehnologizate, găsești legume tot timpul anului și nu mai este o problemă în a folosi ingrediente proaspete, diverse, oricând în an și a găti rapid orice. Prin urmare, consider că nu mai este cazul nici să stocăm sub formă de conserve, nici să gătim pentru mai multe zile. A găti acasă a devenit, actualmente, un lucru simplu și ușor de făcut.

Atunci când fac afirmația că timpul alocat pentru a găti o masă este mai scurt de 1h, audiența de gen feminin rămâne mască. În realitate, pregătirea unui mic dejun durează cam 15 minute și constă într-un shake cu orez, fructe de pădure sau alte fructe (eu prefer fructele de pădure), unt de cocos, apă de cocos uneori, scorțișoară și alte câteva ingrediente pentru gust sau aromă și o cafea. Alteori, servesc doar cafea împreună cu câteva bucăți de plăcintă cu fructe, fără zahăr și cu făină integrală, rețetă pe care o tot îmbunătățesc de la o gătire la alta. Alteori, un ou prăjit cu salată de legume sau fiert cu salată verde. Nu obișnuiesc să plec din casă în ideea că voi găsi pe drum ceva de mâncat. De găsit sigur aș găsi, dar ce sens are? Spun asta având în vedere că nu pot compara în viața mea un covrig sau un foetaj prăpădit chiar și de la o cafenea, mai mult sau mai puțin cunoscută, cu un mic dejun gătit de mine.

a găti acasă
a găti acasă

Eram într-o dimineață la cafea în Piața Romană cu o prietenă. Am mers la o cafenea, pe care ea o frecventa des pentru oferta de mic dejun, care consta într-un foetaj cu ciocolată și o cafea. Totul pentru ”minuscula” sumă de 11 lei. Pentru mine, chiar și așa minusculă, a fost ca și cum am aruncat pe geam 11 lei, deoarece foetajul era ceva plăsticos, lipicios cu un gust strident de cacao, iar cafeaua era arsă, cu un gust execrabil. Eu am lăsat totul abia atins și m-am bucurat de întâlnirea cu ea, pentru că este o ființă adorabilă, de lângă care nu-ți mai vine să pleci. Ea gurmandă, eu sclifosită. Nu de mult timp sclifosită, dar sclifosită. La un moment dat, a observat că fac pe prețioasa și mi-a zis ”știi, începusem să cumpăr câte o gogoasă în fiecare dimineață, ca s-o mănânc la serviciu cu cafea. Și după vreo lună, mă închideam cam greu la sandale și m-am pus pe cântar. Am știut că este de la gogoașă, mama ei de gogoașă! Și m-am oprit. Cele 3,8kg s-au dus ca prin minune, nefăcând nimic altceva, doar am eliminat gogoașa de la kiosk”. Și ca recompensă, din când în când, mergea la cafeneaua cu pricina ca să consume această ofertă de mare ”angajament”.

Ea nu este o femeie modernă. Ca și mine, nu are conceptul de femeie modernă clar definit în cap. E scriitoare, scrie poezii, are job la facultate, un copil, o pisică și un soț. Nu este o femeie cu mult timp liber, însă face lucrurile așa cum se fac sau cel puțin cum crede că se fac. N-o deranjează când e trimisă la cratiță, cum nu mă deranjează nici pe mine și a găti acasă, pentru ai ei, i se pare cel puțin funny. E rău să fii la cratiță? De ce ar fi? Acolo este locul unde femeile își pot transforma întreaga viață. Mai ales când folosesc ingredientul ”iubire”. Și culmea, nu-ți trebuie decât un dram și nu costă mai nimic.

Șifoneala asta pe care o au femeile ”moderne” la cratiță probabil că provine din ignoranță sau din stima de sine insuficientă. Nu spun că nu este bine să fii ajutată, având în vedere că în zilele noastre faci mai mult decât făceam mamele sau bunicele noastre. Cu toate acestea, a găti pentru familia ta mi se pare un gest de dăruire, de iubire, ceva ce oferi din sufletul tău și exprimă mai mult decât o declarație de iubire în cuvinte.

Da, dar la prânz sau seara? Pare mult mai complicat să gătești în 30-60 de minute. Pare, dar nu este. Vara, îmi plac mai ales seara supele proaspete, făcute la blender sau fierte pe foc pentru câteva zeci de minute (10-15). A găti pentru prânz orez sau alte cereale integrale împreună cu salate de legume, mai ales că este vară te binedispune de-a dreptul. Mai ai brânză de capră, măsline, salată de vinete, legume trase în tigaie sau pe grătar, crochete de năut, tocăniță de ciuperci, sarmale cu orez, pește…alte bunătăți ușor de pregătit. Dacă îți place carnea, lucrurile cred că stau puțin și mai simplu, cu mențiunea că nu aș consuma orice carne din comerț.

Modernă sau nu, cred că orice femeie are nevoie să rămână conștientă că sănătatea este cea mai importantă componentă a vieții noastre și a celor din familia noastră. Fără ea sau cu o sănătate precară nici nu mai contează eticheta pe care ți-o pui. În spiritul acesta, poate că a găti devine o prioritate și nu o corvoadă sau o activitate desuetă, arhaică chiar.

Lasă un comentariu