Donarea de sânge, un gest nobil și multă indiferență

Cred că sunt milioane de motive pentru care oamenii nu merg să doneze sânge. Mă refer la cei eligibili, adică acei oameni care se bucură de o sănătate de fier.

Principalele motive pentru care eu cred că oamenii nu merg la centrele de transfuzie sanguină:

  1. Din ignoranță, nu au aflat încă de așa ceva;
  2. Din frică, unora le este frică de ac;
  3. Din confuzie, le este teamă să nu se îmbolnăvească sau să pățească ceva în timpul donării;
  4. Nu au trecut prin situații limită sau apropiații lor nu au făcut-o, ca să simtă pe pielea lor drama prin care trec alți confrați;

Poate mai sunt și alte motive, cele de mai sus fiind printre cele mai des întâlnite. În altă categorie, ca o ironie a sorții, se află cei care vin din proprie inițiativă la centrele de transfuzie pentru donarea de sânge, dar nu sunt eligibili, nu sunt admiși, din mai multe motive, pe care le găsești foarte bine explicate aici.

Pentru că eram pentru prima dată într-un astfel de loc, m-am uitat în jurul meu să văd cât de simplă este donarea de sânge, ca operațiune și de ce oamenii sunt respinși. Mi s-a părut cam aiurea să vii până la centru sau să stai la ditamai coada ca să fii respins. Oamenii nu cunosc condițiile, aceasta a fost prima mea concluzie. Echipa de medici nu are nicio vină, poate administratorii centrului ar fi putut pune o pancartă cu condițiile de eligibilitate. Dacă tot vii până acolo, măcar nu mai stai la coadă.

Am stat în jur de 1h la coadă pentru fișă și toată tărășenia a durat cam încă o oră. Te înțeapă în deget pentru a vedea calitatea sângelui și ți se înmânează o hârtie A4, în care ești întrebat diferite lucruri legate de sănătate. Apoi mergi în altă sală pentru a ți se măsura tensiunea arterială și ești întrebat istoricul bolilor tale și ale părinților(hepatită, diabet, alte boli grave sau cronice), acesta fiind un alt element de triere pentru donarea de sânge.

Abia după ce toate aceste acțiuni preliminare sunt finalizate cu succes, mai aștepți puțin pe hol pentru ceea ce se cheamă donarea de sânge, lucru care durează aproximativ 15 minute, cu tot cu relaxarea de după, sub observația lor. Cu mine s-au purtat foarte atent, având în vedere că eram la prima donare. Ceilalți, întrucât eram 3, știau deja ce au de făcut.

În linii generale, nu ești acceptat pentru donarea de sânge din 2 motive:

  1. Temporare: gripă, infecții, extracții de dinți, consum de alcool cu 24h înainte, fumat înainte de donare, tensiune arterială mare sau mică, somn insuficient cu 1 zi înainte, vaccinări, tratamente medicamentoase sau intravenoase, sarcină, tatuaje efectuate cu mai puțin de 6 luni înainte, întreținerea de relații sexuale cu mai mulți parteneri în ultimele 6 luni, etc.
  2. Definitive: HIV, diabet, cancer, afecțiuni cardiovasculare, traumatisme, boli psihice, leucemie, tuberculoză, astm, alergii cronice, vârsta sub 18 ani și peste 60 de ani, boli de piele autoimune.
donarea de sânge
donarea de sânge

Deși este atâta nevoie de sânge și donarea de sânge a devenit în România ca nevoia de a bea apă pentru oamenii bolnavi, totuși mijloacele de promovare a centrelor este desuetă. Se face reclamă la radio sau TV, adică în mediile pe care actualmente le urmăresc persoane neeligibile din cauza vârstei. N-am văzut în online campanii agresive, da, chiar aceasta este cuvântul: agresive. Cred că avem nevoie de campanii agresive pentru lucruri care țin de viață și de moarte.

Despre donarea de sânge ”putem face mult bine atât de ușor”

Mi-a plăcut comentariul unei prietene, pe Facebook, după ce am postat poza cu pansamentul. Mi-a scris:”putem face mult bine atât de ușor”. Chiar despre asta este donarea de sânge. Este despre empatie și omenie. Dacă ai vedea chipurile celor care trec printre rânduri în căutarea unor donatori fără țintă, ți s-ar face părul măciucă. Sunt oameni ce vădesc disperare, cărora medicii le-au spus că nu le ajută rudele sau prietenii dacă nu fac ”rost” de sânge. Realizezi? Poți avea pe conștiință viața unui om doar pentru că sistemul funcționează așa cum funcționează și noi suntem ignoranți. Mi-am reproșat ieri, când am văzut atâta lume dejnădăjduită, că nu am mers mai devreme, atunci când am aflat despre donarea de sânge. Tot timpul amânăm, chiar și atunci când de gestul nostru depinde viața unui om.

 

 

Lasă un comentariu