Nu trebuie să te simți rău ca să efectuezi analize medicale de rutină

Fie că ne simțim bine și nimic nu ne amintește să ne vizităm medicul de familie, fie că, la un moment dat, apare un disconfort sau ceva simptome, este bine să ne vizităm medicul pentru o evaluare a stării de sănătate. Un examen clinic general atent efectuat de medic, măsurarea presiunii arteriale și a pulsului împreună cu efectuarea unui set de analize ne permite să avem o imagine generală a stării noastre de sănătate și poate surprinde mici modificări înainte de a deveni o reală problemă. Exista câteva analize-cheie pe care ar fi trebuit să le facem.

Care ar fi setul de analize recomandat să fie făcute periodic?

Câteva dintre cele mai obișnuite teste sunt :

Hemoleucograma: acest test evaluează numărul globulelor roșii din sânge, al celulelor albe din sânge, al trombocitelor. Acest test poate indica o anemie, o inflamație sau chiar prezența unei infecții și tulburarile de coagulare a sângelui

Analize de biochimie :

  • Glicemia sau nivelul de glucoza din sânge. Glucoza este un tip de zăhar pe care organismul îl folosește pentru energie. Nivelul anormal de glucoză din sânge poate fi un semn al diabetului zaharat.

Testele de sânge pentru funcția renală măsoară:

  • Ureea

Ambele sunt produse reziduale pe care rinichii le elimină din organism, ambele putând fi semne ale unei boli sau afecțiuni renale.

Enzimele hepatice :

  • TGO
  • TGO

Nivelurile ridicate ale acestor enzime pot indica afectarea ficatului.

Ionograma :

  • sodiu
  • potasiu
  • calciu
  • clor

Echilibrul acestor elemente este foarte important pentru funcționarea normală a sistemelor muscular, cardiovascular și nervos.

Profilul lipidic :

  • Colesterol și fracțiunile sale (LDL, HDL)
  • Trigliceride

Determinarea lor este importantă pentru evaluarea riscului cardio-vascular.

La aceste analize se pot adăuga:

Testele pentru tiroida, dozarea vitaminei D, testele pentru boli cu transmitere sexuală.

Ce pregătire este necesară înainte de recoltare :

Un post de 8-12 ore este necesar înainte de a merge la recoltare pentru a ne asigura ca rezultatele testelor sunt cât mai corecte.

În cât timp se primesc rezultatele :

Timpul de răspuns variază de la câteva ore la cateva zile în funcție de tipul tesului și de laborator. În general, pentru hemoleucograma și testele de biochimie rezultatele se primesc în maxim 24 ore.

Cine recomandă aceste teste:

Cu toate că, pentru efectuarea testelor de rutină, ne putem adresa direct unui laborator, este recomandat ca medicul de familie sau medicul curant să facă aceste recomandări în urma examenului clinic și ținând cont de istoricul medical.

Lasă un comentariu