Netflix și iubirea

Zilele trecute zf.ro scria despre impactul Netflix asupra serilor romantice și asupra natalității, așa cum raportau niște studii americane. Mai precis, oamenii în loc să se iubească și să se reproducă, pierd vremea la seriale. Hi, hi ce m-am mai distrat! Personal, cred că Netflix nu era nici măcar în viziunea fondatorilor atunci când natalitatea a înregistrat dezastre sau când rata divorțurilor a început să crească alarmant.

Îmi dau seama că scăderea natalității este o tragedie pentru generațiile anterioare nouă, acelea care așteaptă să le fie plătite pensiile și să aibă cine avea grijă de ele. Pentru că în mentalitatea unora, copiii au rolul de a da o cană de apă părinților și bunicilor. Cu toate acestea, nici nu mi se pare că trebuie să faci copii pentru societate. Doar treaba cu romantismul mi se pare aiurea, într-adevăr. Dar tot nu ni se trage exclusiv de la Netflix, ci și de la multe altele…cred eu:

  • Stres – agitația de zi cu zi te transformă într-un roboțel, iar când ajungi acasă nu îți mai dorești nimic. Azi uiți de romantism, mâine uiți de romantism și într-o zi te trezești lângă un străin și te întrebi ce caută el în viața ta;
  • Oboseală cronică – program prelungit, copii, părinți bătrâni sau bolnavi, ambii – escroci emoționali, când termini cu toți îți dorești să dormi 48h neîntrerupt;
  • Defectuoasa diferență între relații romantice, aventuri și relații de lungă durată. Mă distrează tot timpul când aud distincția pe care oamenii o fac între relații superflue și relații de lungă durată, ca și cum dacă stai 20 de ani lângă cineva, asta implică fericire și armonie în cuplu. Aș opta mai degrabă pentru termenul ”fericire de lungă durată în cuplu”..cam lung, dar edificator.
  • Lipsa conștientizării că relațiile evoluează și trebuie să ai grijă de ele tot timpul. Unii oameni, de fapt prea mulți oameni cred că relațiile sunt un dat. Eu cred că în universul acesta totul evoluează și în consecință și relațiile evoluează. Într-un fel arată o relație la 2 luni de la startul ei și în alt fel arată la 20 de ani de la debutul ei. Dacă ai maturitatea să întelegi că relația este rezultatul efortului depus al ambilor oameni din cuplul respectiv, este totuși un lucru bun. Mai ai o șansă să faci ceva. De obicei, este mai simplu să spunem că celălalt s-a schimbat și că a devenit un ……
  • Alte atracții – TV – poate chiar Netflix, cluburi, săli de sport, anturaje, kilograme în plus, etc.
  • Prea puțin timp petrecut alături de partener. Viața o ia razna uneori, timpul devine scurt și alegi să faci lucruri, pe care tu le consideri importante sau urgente și lași laoparte altele, cum ar fi petrecutul timpului alături de partener. Și te trezești că relația a început să scârțîie și în loc s-o repari, o lași până se strică iremediabil;
  • Invidia – iarba verde din curtea vecinului. N-o să știm niciodată cât de bine trăiește vecinul, dar îl invidiem și scoatem ochii partenerului pentru ce vedem glamorous la ei și nu la noi.

Când m-am întrebat prima dată cum îmi doresc să arate viitorul meu soț, am scris o listă atât de lungă cu calități, că dacă mi-ar fi luat cineva lista nu mai știam ce am scris. Atunci mi-am dat seama că s-ar putea să cer lucruri irealiste sau de care nu am nevoie. De exemplu, știam că nu mă potrivesc oamenilor foarte visători sau foarte romantici (nu știu, există așa ceva???). Nu am suficientă răbdare și nici nu sunt aptă să înțeleg firile filosofice sau prea visătoare și nu am putut lega prietenii strânse cu aceste categorii de persoane, indiferent că au fost de gen feminin sau masculin.

Netflix și fericirea în cuplu
Netflix și fericirea în cuplu

Așa am tras concluzia că este nevoie să am așteptări realiste de la oameni în general și să știu clar ce îmi doresc. Nu cred că ajută să citești romane de dragoste sau să te uiți la prea multe seriale romantice pe Netflix(sau altundeva) și să începi să cauți Feți-Frumoși sau bărbați fără defecte. Mi se pare oportun să cauți nu pe Făt-Frumos, ci pe acela cu care ai puncte comune și alături de care poți petrece timp de calitate, fără să te enervezi că se uită la prea multe meciuri sau merge prea des la bere.

Eu cred foarte mult în a-mi completa partenerul de viață și îmi place la nebunie să văd lucrurile prin ochii lui. Mi se pare o mare favoare pe care mi-o face, aceea de a-mi arăta un univers, pe care eu, prin prisma educației, genului feminin, mentalității, intereselor, calităților, etc nu l-aș fi putut vedea niciodată așa. Mi se pare că două lumi diferite mi se deschid în fața ochilor și ambele sunt surprinzătoare, în felul lor, doar pentru că eu și el vedem adeseori lumea în nuanțe variate.

Netflix mi se pare un liant al petrecerii timpului liber, în acest caz. Și Netflix dă un soi de dependență dacă te conectezi zilnic și vezi un serial întreg în 2 zile. Dar dacă îmbrățișați această pasiune pentru cinematografie, este tocmai o soluție faină pentru a petrece timp de calitate împreună.

În loc de Netflix, poate fi un sport. Dacă iubirea se învață, eu am învățat să iubesc sportul și datorită partenerului meu de viață. Adeseori mergem la sport împreună, făcând sporturi diferite totuși. Mereu m-a încurajat să mă apuc de mișcare și într-o zi m-am apucat și sunt încă ”apucată”. Dintre toate punctele de mai sus, cred cel mai mult în petrecerea timpului împreună. Acest lucru poate, în viziunea mea, suda cuplurile sau despărți oamenii. Când petreci timp împreună cu alții, poți observa cu ușurință compatibilitatea și afli fără prea mult efort dacă merită sau nu să investești sentimente în relația respectivă.

Observ cum timpul se dilată sau se contractă în funcție și de persoanele cu care îmi petrec timpul. În ultimii ani am ales să simt că timpul petrecut cu cineva devine din ce în ce mai scurt, pentru că persoanele cu care ies sau cele, cu care stau de vorbă, sunt extraordinare și timpul fuge, deși eu aș vrea să înghețe puțin. Cu sau fără Netflix, nu este despre Netflix, ci despre cum alegem să acționăm ca să fim fericiți.

 

 

Lasă un comentariu