Studiul China, cartea care mi-a resetat gândirea și mi-a schimbat alimentația

Era prin 2015. O perioadă agitată, plină de provocări. Aveam un business pentru femei și ajunsesem să cunosc câteva sute în doar câteva luni. Raiul pe pământ să te conectezi cu atât de multe personalități, temperamente și moduri de a gândi. Îmi plăcea, era foarte distractiv să merg la salon, căci despre un salon cosmetic este vorba, să mă întâlnesc cu femei, să sporovăim toată ziua vrute și nevrute, pe la cafenele, căci zona abunda în astfel de locuri binecuvântate. În plus făceam și bani. Unul dintre serviciile pe care le ofeream era remodelare corporală. Femei interesate de remodelare? Tone. Toate vroiau să nu facă niciun efort, dar să arate ca manechinele de la Victoria Secret’s. Eu eram una dintre ele, nu dintre manechine, ci dintre femeile care azi vroiau să adoarmă ca ele și mâine să se trezească Cindy Crawford.

Dar oricât de bune prietene deveneam noi și oricât de bine ne simțeam împreună, nu le puteam oferi acest rezultat. Nu poți obține un alt corp decât cel pe care-l meriți, cumva…😭 A fost momentul când am început să mă informez asupra slăbitului, cu sau fără aparate, sport sau dietă. Citeam cărți, ascultam video-uri și cercetam studiile din America pe tema aceasta, de la unele dintre cele mai prestigioase clinici de înfrumusețare de acolo. Nimic, nimeni nu oferea rețete miraculoase, fără efort 😭😭

Studiul China și viața în armonie cu propriul corp

E drept că femeile, care veneau la mine, erau corporatiste, munceau multe ore pe zi și aveau o alimentație destul de nesănătoasă, de fapt nu doar alimentație, ci stil de viață. Se trezeau dimineața rupte de oboseală după ziua anterioară, plecau la job cu o cafea la bord, ajungeau la birou și mai luau un întăritor, pe la 11 li se făcea foame, ronțăiau în fugă niște snack-uri, luam prima masă adevărată pe la 3-4 după-amiaza, seara pe la 7 veneau la mine, iar acasă ajungeau pe la 8-9 și rupeau frigiderul. Viață, nu? Și nu o spun doar din relatările lor, ci din propria mea experiență anterioară de ”corporatristă”, cum îmi spunea un prieten.

Studiul China
Studiul China

Aveam nevoie de soluții viabile. În agitația acesta provocată de multitudinea de femei ce aveau același scop – să slăbească fără prea mult efort, apare o prietenă nutriționist, care îmi recomandă o carte: ”Studiul China”în care aș putea găsi niște răspunsuri. Mă duc țintă în prima librărie, răsfoiesc în fugă cartea și trag pripit concluzia că nu este pentru mine, e prea tehnică. Mai trec câteva săptămâni în care mă perpelesc în suc propriu, nu aveam curajul să le transmit fățiș că totuși și ele trebuie să facă ceva și mă reîntâlnesc cu prietena mea, nutriționist. Îmi povestește iar de carte, mai precis despre soluția pe care o dădea autorul cărții ”Studiul China” la problema osteoporozei. Și o întreb uimită ” Se vorbește în Studiul China despre osteoporoză?”. Da, se vorbea despre osteoporoză și multe altele. Nu observasem din prima. Eram pornită, probabil, să dau cu flit cărții și chiar mi-a ieșit. Măi să fie! Mă duc din nou la librărie și cumpăr cartea fără s-o mai răsfoiesc, ajung la cabinet și mă pun pe citit. După fix 25 de pagini citite aleatoriu, începând cu capitolele care mă interesau pe mine, am decis: de azi fără carne, fără lactate și fără zahăr.

Zis și făcut, am încetat consumul de alimente de proveniență animală, cu excepția lactatelor de capră și a zahărului, pe care încă îl consum din motive doar de Cel-de-Sus știute. Cei din jurul meu mi-ar mai fi dat o șansă, dar când m-au auzit cu ultima dumă, precis or fi zis că de data asta nu mai scap. Cu toate că păream ciudată și înregimentată, rezultate am avut. După primele 6 luni de urmat cu sfințenie, părul a început să se revigoreze, unghiile să se întărească și tenul să se mai lumineze. Clientele cu care mă vedeam mai rar au observat imediat schimbarea și erau curioase să știe ce am făcut. Crezuseră inițial că am mai introdus un serviciu exclusivist, dar nu era decât Studiul China motivul pentru care anumite lucruri se reparaseră. Nu sunt medic, nu știu să explic ce anume s-a schimbat în metabolismul meu sau în corpul meu, eu am văzut doar rezultatele, care m-au umplut de bucurie.

În lunile care au urmat, am împărtășit informația despre Studiul China, tuturor celor cu care am luat contact. Eram într-o vervă de neoprit, ca un apostol care îl văzuse pe Cristos. Propovăduiam Studiul China în stânga și-n dreapta, tot ce aflasem și practicasem pe pielea mea, însă puțini oameni am luat aminte. Când am obosit de atâtea polemici strârnite cu siguranță de stilul meu ușor smuls, m-am mai ponderat la gândul că fiecare are stilul lui de viață și ritmul său propriu cu care schimbă lucruri.

Cu ocazia întâlnirii cu Studiul China am realizat pentru prima dată că am un corp, pe care trebuie să-l privesc holistic, nu doar să mă urc pe cântar și să mă dau jos dezamăgită că nu s-a întamplat nimic în urma zilelor de frustrare alimentară, pe care obișnuiam să te practic înainte de Studiul China. De atunci, am învățat să vorbesc cu mine și să mă întreb, de exemplu ”Ce ai făcut ca să obții mai multă energie?” Sau ”Ce faci ca să dormi mai bine”? sau ”Pe cine ajută stresul pe care îl aduci minții și corpului? ”, întrebări de bun simț, la care de cele mai multe ori nu am răspuns, ca și cum altcineva îmi face în sâc.

Cred că totul este despre echilibru și armonie, pe care le dobândești abia după ce ai o relație bună cu corpul tău și încetezi să-l mai biciuiești. Cred că totul contează pe lumea asta: și ce mănânci și ce bei și cât dormi și cum dormi și ce crezi și ce iubești și în ce stare ești în majoritatea timpului. Faptul că mă stresez, nu îmi rezolvă problemele, cel puțin mie, nu știu ție.

După ce am studiat, nu doar citit Studiul China nu cred că vegetarianismul este o soluție pentru echilibru, ci o simplă alegere, cum a fost în cazul meu. Așa mă simt eu bine fizic și psihic. Nici veganismul, nici altă practică nu este, indiferent care. Cred că fiecare avem datoria morală față de corpul nostru să îi ascultăm nevoile și să i le satisfacem, nu ca un epicurian pur, ci mai degrabă ca un homo sapiens determinat să trăiască în armonie cu toate cele 3 sau câte elemente or fi cele care compun ființa umană.

Studiul China

Lasă un comentariu