INMS, un loc potrivit chiar și pentru sportivii amatori

INMS este prescurtarea de la Institutul Național de Medicină Sportivă, pe care îți recomand să-l vizitezi măcar o dată pe an, ca să afli care este starea de sănătate generală, cum stai cu kilogramele, cât de tare îți bare inima la efort, cum arată oasele și dacă ai probleme cu coloana vertebrală, dureri de tot felul, inclusiv dentare, etc.

Cum se procedează? Te programezi cu minimum 2 luni înainte, pentru că este foarte aglomerat și plin de copii sportivi, care vin cu parinții și sunt atât de mulți încât îți vine să pleci acasă când îi vezi cum vin în avalanșă. Așa mi-a venit mie, eram pe punctul să renunț, dar mă înregistrasem, achitasem 350 lei, taxa pentru circuit și i-am mai dat o șansă experienței de a fi consultată de medici de medicină sportivă.

Deci, te programezi când au locuri și în ziua circuitului medical trebuie să prezinți o adeverință de la medicul de familie că nu ai antecedente medicale, C.I și chitanța pentru 350 lei. Ți se eliberează o fișă medicală, cu care ești îndrumat să mergi din cabinet în cabinet până le faci pe toate. Între timp, ți se recoltează sânge și depui un recipient de urină și aștepti aproximativ 3 zile procesarea analizelor.

Pentru mine, o experiență interesantă la INMS a fost proba de efort, pe care nu o mai făcusem niciunde până atunci. Se urmărește determinarea stării de sănătate prin testarea capacității de efort aerob si anaerob. Ți se ia tensiunea, după care urci pe o bicicletă ergonomică, dai la pedale îngreunat, până simți cum îți ard coapsele, ți se dislocă genunghii și te rogi la Dumnezeu ca cele 6 minute, care ție ți se par 6 ore să treacă cât mai repede. După scurgerea celor 6 minute îți iau iar tensiunea și aceste rezultate se compară cu cele de la EKG (electrocardiogramă). EKG este un test prin care medicul detectează sănătatea inimii, să vadă dacă ai tulburări de ritm sau afecțiuni cardiace. La mine inima bătea cam tare si mi-au recomandat să dozez mai bine volumul sau nivelul de efort sau îmi ajut corpul cu anumite suplimente, cum ar fi antiohidanți naturali și hepatoprotectoare.

Profesorul Mencinicopschi crede că organismul își ia exact cantitatea de care are nevoie de antioxidanţi, fructele şi legumele consumate zilnic: „Dacă mănânci o jumătate de kilogram de legume zilnic, organismul va lua atât cât are el nevoie. Suplimentele sunt indicate în situaţii speciale, cum sunt sarcina, efortul fizic susţinut sau convalescenţa”.

INMS antioxidanți
INMS antioxidanți

O altă probă la fel de interesantă la INMS este cea a măsurătorilor, care aparțin departamentului antropologie sportivă și nutriție. Aici are loc un examen antropometric (mai precis au loc măsurători ale diferitelor părți ale corpului și al proporțiilor corpului) și somatoscopic (metodă clinică de evaluare a posturii şi a dezvoltării fizice). Aceste 2 controale medicale urmăresc:

  • ținuta sportivului;
  • dezvoltarea musculaturii sportivului sub aspectul: formei, volumului, dispoziţiei, simetriei;
  • prezenţa şi modul în care este repartizat ţesutul adipos;
  • eventualelor deficienţe fizice.

La sfârșit ți se fac recomandări cu privire la numărul de kilograme și țesutul adipos. Mie mi-au sugerat să slabesc între 1-3 kg și să înlocuiesc țesutul adipos din zona coapeselor cu masă musculară. De asemeni, să întăresc mai mult mușchii spatelui, eventual prin kinetoterapie sau alte sporturi care antrenează mai bine acei muschi, cum ar fi înotul.

În câteva cuvinte este un examen medical complet, am trecut prin toate registrele: măsurători, traumatologie, O.R.L, Oftalmologie, Stomatologie, Interne, diagnostic, teste de efort, etc. După această experiență, care costă doar 350 lei și îți ocupă o jumatate de zi (de la 08:00 până în jur de 13:30), rămâi cu o imagine completă a stării de sănătate și cu recomandări prețioase privind antrenamentele, dieta și alte surse de performanță.

În toată tevatura du-te vino, pe la diverse cabinete ale INMS, am observat un lucru care m-a amuzat copios. Pe toate ușile cabinetelor de la INMS apărea următorul anunț ”Au prioritate sportivii selecționați în loturile naționale sau olimpice”. Nu eram și nici nu fusesem vreodată sportiv selecționat în vreuna din cele 2 categorii, cu toate acestea mi s-a părut onorant să mă aflu printre ei, chiar și când se examinează medical.

Lasă un comentariu