Obiective de performanță vs. obiective de măiestrie.

Sunt Florin Stoica si azi m-am gandit sa-ti explic diferenta, pentru ca va fi mult mai productiv pentru tine sa alegi o anumita categorie de obiective. O sa vezi de ce.

Fiecare dintre noi isi stabileste obiective in general si in particular obiective de performanta. Multi dintre noi nu ne dam seama de faptul ca unele dintre aceste obiective pot avea un impact nedorit pe o perioada mai lunga de timp, eventual ne dam seama de impactul dorit pe perioade scurte de timp.

Cele mai frecvente obiective sunt acele obiective de performanta, obiective corelate in mod direct de un rezultat anume. De exemplu, ″sa obtin un anumita nota la un examen″, ″sa ating o anumita cota de vanzari″, etc. Acest tip de obiective de performanta pot fi extraordinare pe termen scurt, dar pe termen lung au cateva dezavantaje.

Cand iti pui obiective de performanta faci mai degraba planuri superficiale. Poti trisa la examen si sa obtii rezultatul dorit, poti face erori in timpul vanzarilor, anumite artificii si totusi atingi cota de vanzari.

Aceste obiectivele de performanta tind cumva sa submineze performanta pe termen lung, prin simplul fapt ca odata atinse, exista probabilitatea sa fii mai putin motivat in urmatoarele ocazii, cand o vei lua de la capat cu obiective de acelasi fel. Poti sa te descurajezi pentru simplul fapt ca motivatia este construita pe factori externi.

Pe de alta parte exista obiective legate de maiestrie. Obiectivele de maiestrie sunt cele prin care ne propunem sa facem un anumit lucru, din ce in ce mai bine.

In loc sa stabilesti un obiectiv de genul ″Vreau sa obtin nota 10 la testul de limba engleza″ poti stabili mai degraba un obiectiv de genul ″ Vorbesc fluent cel putin 15 minute cu un vorbitor nativ de limba engleza″.

Cercetarile legate de comportamente au evidentiat faptul ca obiectivele de maiestrie sunt mai eficiente, pentru ca motivatia noastra este construita pe factori interni. Prin urmare, in acest caz nu suntem dispusi sa renuntam in circumstante dificile si chiar inaintam si invatam prin intermediilor greselilor, pe care le facem pe parcursul procesului de atingere a obiectivelor.

Obiectivele de maiestrie reprezinta intotdeauna mai mult decat atingerea lor. Ne ajuta sa ne mentinem motivatia pe termen lung. Motivatia este precum o asimptota, care este o linie. Ne apropiem de o curba, care este obiectivul de maiestrie, dar niciodata nu o atingem. Sau o atingem la infinit. Mereu dedicati, manifestand seriozitate si perseverenta.

Oamenii care ating un nivel ridicat de maiestrie sunt mai putin interesati de obiectivele de performanta. Sunt mai degraba interesati de autodepasirea lor, decat de feedback-ul sau validarea externa. Aceasta orientare le permite sa faca fata obstacolelor pe o perioada mai lunga de timp.

Prin intermediul obiectivelor de maiestrie exista intotdeauna ceva, pentru care sa ne dedicam. Devine din ce in ce mai simplu in a fi mai buni maine, decat am fost azi.