Azi vom continua discutia despre leadership personal, pe care am inceput-o aici. Spuneam ca vorbim despre leadership personal atunci cand vrei sa faci o schimbare in viata ta. Si ca sa te asiguri ca si reusesti sa produci acea schimbare, trebuie sa ai in vedere la ce nivel de lidership personal te situezi, avand in vedere cele 21 de calitati indispensabile ale unui lider (din cartea ”Cele 21 de calitati ale liderului”, de John C. Maxwell).

Iti reatasez aici lista calitatilor din care am parcurs deja 7 si vom continua cu urmatoarele 5 calitati:

1. caracter 8. concentrare 15. relatii
2. carisma 9. generozitate 16. responsabilitate
3. angajament 10. initiativa 17. siguranta
4. comunicare 11. ascultare 18. auto-disciplina
5. competenta 12. pasiune 19. servitudine
6. curaj 13. atitudine pozitiva 20.învatare
7. discernamant 14. rezolvarea problemelor 21. viziune
  1. Concentrare

Concentrarea se caracterizeaza cel mai bine prin metafora – Daca alergi dupa 2 iepuri, nu vei prinde niciunul. Nivel zero de crestere de lidership personal.

In cazul meu, ca mie imi place sa ofer din experienta proprie, mi-am dat seama abia anul trecut ca sunt o alergatoare dupa mai multi iepuri. Si cel mai bine s-a vazut asta cand am inceput sa imi promovez serviciile. Am creat un blog, in acelasi timp am pierdut mult timp sa il configurez, am studiat si coaching-ul ca am vrut sa inchei parteneriat de coaching cu clienti, am facut si vreo 3 evenimente pe diverse subiecte, convingeri limitative, comunicare si increderea in sine. Intre timp am pornit si un proiect – IT Connect with People cu prieteni din domeniul IT cu care discutam problemele de comunicare si m-am mai ocupat si de public speaking.

Si ghici ce! Cum crezi ca s-a finalizat asta? Am constatat la finalul lui 2016 ca am facut progrese mici in multe directii si nu am avut niciun progres semnificativ intr-o singura directie.

Si o lege a succesului enuntata de Napoleon Hill spune – Have one definite chief aim! Ai doar 1 singura tinta concreta si definita!

Asa ca daca tu stii ca ti-ai gasit 1 singura directie si te concentrezi majoritatea timpului sa progresezi in directia respectiva, atunci tu poti sa iti acorzi o nota mare pe concentrare. Creste nivelul de lidership personal.

  1. Generozitatea

Te-ai gandit ca intre generozitate si lidership personal poate exista vreo legatura?

Hai sa vedem. Esti dispus a oferi din ce ai tu si altora? Faci asta cu placere si nu te simti obligat?

Daca da, atunci dai dovada de generozitate.

In cazul meu, eu nu prea stau bine la generozitate. Sunt singura la parinti (stiu, imi gasesc scuze) si sunt foarte posesiva cu lucrurile mele si ma enerveaza si spun asta cand cineva le foloseste.

In cazul asta, ne acordam nota mica la generozitate.

Ca sa ne dezvoltam pe partea de generozitate, trebuie sa ne schimbam un pic perspectiva – sa ne gandim sincer la ceilalti si sa vrem sa ii ajutam cu un sfat, cu bani, cu obiecte, cu sprijin moral etc. Eu mi-am ales acum in minte ca atunci cand cumpar ceva bun de mancare, sa impart cu cei din jur. (nu prea fac asta acum). Tu ce ai putea sa imparti cu ceilalti ca sa incepi sa te dezvolti pe partea de generozitate?

  1. Initiativa

Initiativa este atunci cand te oferi sa faci ceva inainte sau fara sa iti spuna cineva sa faci. Esti persoana care face pasul inaintea altora, esti persoana care isi creeaza singura oportunitatile si nu asteapta sa ii apara in cale? Da, atunci ai un nivel crescut de lidership personal.

Deci, poti sa iti acorzi o nota mare.

De exemplu, eu am inceput un mic proces in decembrie 2016 despre initiativa si am inceput sa fiu atenta la sugestii si ocazii cand pot sa preiau initiativa. Ma ofer sa spal eu vasele, sa duc gunoiul, sa propun o zi si o ora de iesit la film etc. Si ce mi se pare uimitor cand faci asta este ca si ceilalti observa asta si incep si ei sa se ofere sa faca ceva in schimb (trebuie sa existe un echilibru, nu sa faci tu totul si altii nimic).

  1. Ascultarea

La ascultate, lucrurile stau cam asa – asculti oamenii ca sa le dai replici sau asculti oamenii pentru ca vrei sa fii foarte atent la semnalele lor si ce au ei de zis?

Cand am citit asta prima oara, m-am simtit cu musca pe caciula. Ca eu chiar ascult oamenii ca sa le dau sfaturi sau solutii sau sa le spun – Am inteles ce zici tu, dar stai sa vezi ce mi s-a intamplat MIE! Pana cand am descoperit coaching-ul si acolo este interzis sa dai sfaturi. In coaching este numai si numai despre ASCULTARE.

De ce ar exista vreo relatie intre alscultare si lidership personal? Pai, vezi ca data viitoare cand stai de vorba cu cineva, adu-ti aminte ca daca te gandesti ce replica vrei sa dai omului, risti sa pierzi o informatie importanta din ce zice el si liderul autentic nu face asta. 

Uite un caz:

El: – Aseara am fost la filmul X cu actorul Y. Nu prea sunt eu fan al actorului Y dar… (si tu in timpul asta te gandesti – Mie imi place actorul Y! Cum de nu-i place cu joaca? Ce ignorant! Y are cele mai bune filme = W, D si B. Stai sa ii zic asta si lui!)

El: dar… mi-a placut foarte mult cum a jucat in filmul D. Este un actor bun!

Daca tu in timpul asta cat el a spus ca ii place totusi actorul, tu ai fost atent numai la ce ai tu in minte, atunci ai pierdut clar mesajul lui si risti sa creezi o problema de comunicare cu el.

  1. Pasiunea

Gaseste ceea ce iubesti sa faci si fa asta! Aici poti sa faci legatura si cu concentrarea de mai sus. Atunci cand iubim ceea ce facem, pasiunea noastra se observa. Oamenii sunt atrasi in mod sigur de oamenii pasionati.

Gandeste-te acum la cineva pe care admiri. Este pasionat de ceva anume? Se observa pasiunea lui in exterior?

Ca sa te dezvolti pe partea de pasiune, este nevoie ca tu incepand de azi chiar sa faci ceva ce iubesti sa faci, chiar si pentru cateva minute pe zi. Si prin asta iti vei dezvolta si carisma (alta calitate a liderului). Prin carisma si pasiune iti asiguri influenta asupra celorlalti. Devii un model demn de urmat.

Cam atat pentru aceasta parte a listei de calitati.

Revin in curand cu urmatoarele calitati de pe lista!

Pana atunci, alege-ti deja ce calitate de lider vrei sa dezvolti mai intai!
Madalina Ghinescu