Liderul este persoana care ii influenteaza pe ceilalti in bine, da tonul, face primul actiunea, arata exemplul personal ca sa insufleateasca entuziasmul celorlalti.

Am descoperit termenul de leadership la inceputul anului 2015 si m-am intrebat, oare ce este liderul? Asa am inceput sa studiez legile leadershipului, ca parte a pregatirii ca trainer John Maxwell Team. Ma preocupa sa aflu ce este liderul, cum se manifesta, ce calitati are si de ce este important sa existe.

De fiecare data cand auzeam cuvantul ”Leadership-ul”, ” liderul”, ma gadeam automat la conducerea unei echipe. Si m-am intrebat: Cum as putea eu sa invat si sa practic leadershipul daca eu nu am nicio echipa pe care sa o conduc?

Si studiind legile leadershipului mi-am dat seama ca leadershipul este mai intai si mai intai personal. Nu este nevoie sa fii teamleadul unei echipe ca tu sa dai dovada de leadership.

Ti s-a intamplat vreodata sa fii in cercul tau de prieteni si tu sa fii persoana care ii influenteaza pe ceilalti? De exemplu, tu esti cel/cea care tine cont de ceilalti si ii asculta? In functie de raspunsurile lor, tu sa stabilesti la ce local sa va intalniti, ce film sa vedeti etc.? Ei bine in aceasta situatie esti liderul grupului.

Oamenii apropiati vin sa iti ceara sfatul? Stiu ca ii poti ajuta? Au incredere in tine si iti pasa sincer de ei? Esti lider prin influenta.

Si multe alte situatii care pot demonstra ca nu este nevoie ca tu sa conduci o echipa ca sa poti da dovada de calitati de lider. Mai intai de toate, este nevoie sa dai dovada de leadership personal, exact ca in situatiile de mai sus si multe altele pentru ca apoi sa poti incepe sa iti exerciti rolul de lider al unei echipe. Eu sunt o dovada a acestei afirmatii.

Ce inseamna leadershipul personal?

Sa iti spun ce inteleg eu prin asta. Leadershipul personal este atunci cand iti conduci propria viata, cand devii liderul propriei tale vieti. Porneste de la noi si are impact asupra oamenilor din jurul tau.

”To lead others you must first lead yourself” – ”Ca sa-i conduci pe ceilalti trebuie mai intai sa fii liderul propriei vieti.” John Maxwell

M-am intrebat – Cum este atunci cand NU esti liderul propriei vieti? Se poate asa ceva?

Pai da! Atunci cand te lasi furat de rutina zilnica. Atunci cand trece o zi si nu ti-ai alocat deloc timp sa devii mai bun, atunci cand ”agenda altora devine agenda ta”, adica atunci cand ceea ce facem este important si/sau urgent pentru altii, nu pentru noi.

Cand am aflat ce inseamna sa nu fii liderul propriei vieti si mi-am analizat un pic o zi obisnuita, mi-am dat seama ca activitatile mele zilnice nu includeau nimic care sa ma ajute sa ma perfectionez, care sa permita o schimbare.

Leadershipul personal inseamna schimbare. Inseamna sa iti analizezi cum decurge o zi obisnuita si sa te gandesti cum ai vrea sa fie de fapt.

Aceasta schimbare referitoare la mine s-a produs cu o saptamana inainte sa implinesc 25 de ani (in noiembrie 2014).

Eram in masina cu iubitul meu si cea mai buna prietena si conduceam spre casa. Prietena mea ma intreaba:

  • Mada, ce faci de ziua ta? Stiu ca tu mereu te pregatesti pentru ziua ta de nastere.
  • Anul asta nu pregatesc nimic si nici nu sarbatoresc ziua mea. Chiar nu am nicio intentie.
  • Cum de nu, Mada? O data in viata faci 25 de ani! Trebuie sa faci ceva special de ziua ta!

M-am blocat putin la volan. Avea dreptate. 25 de ani este o vasta magica. Si trebuie sarbatorita. Si eu nici macar nu voiam sa fac asta. Dar mai ales ca la 25 de ani nu faceam nimic special inafara de rutina zilnica – serviciu, acasa, somn, serviciu, acasa, somn si tot asa.

Si atunci am avut cateva clipe de reflexie asupra vietii mele.

Nimic altceva si nimic semnificativ pentru mine nu avea loc in viata mea. M-am infuriat putin. Cum de am ajuns sa fac exact ceea ce urasc cel mai mult – rutina?

In acel moment m-am hotarat sa fac o schimbare. Nu stiam ce, dar stiam ca este nevoie ca eu sa simt ca imi traiesc viata si sa evit rutina plictisitoare de zi cu zi.

Spuneam ca leadershipul personal inseamna schimbare. Si cand spun schimbare ma refer la acele mici actiuni pe care le putem face ca sa ne transformam viata asa cum ne-o dorim.

Dai dovada de leadership personal cand incepi schimbarile mai intai cu tine si te imbunatatesti pe zi ce trece. Este o linie fina intre dezvoltarea personala si leadershipul. Ele sunt in legatura. Cel putin asa le vad eu. Din moment ce incepi sa faci schimbari cu tine si devii liderul propriei tale vieti, atunci devii un exemplu pentru ceilalti. Cand oamenii te privesc ca pe un exemplu pentru ei, tu ajungi sa ii influentezi (exact cum spuneam la inceputul articolului cu exemplele de situatii cand dam dovada de leadership). Iar cand influentezi oamenii sa faca schimbari de imbunatatire a vietii, clar esti lider. Pentru ca, spune John Maxwell:

”Leadershipul inseamna influenta, nici mai mult, nici mai putin.”

Cum putem sa facem schimbari?

Eu am ales sa ma gandesc la ceea ce mi-am dorit mereu sa fac, dar tot timpul am amanat datorita circumstantei.

Eram la un eveniment si mi-am dat seama cat de mult apreciam trainerii si cat de multa dorinta de a fi in fata oamenilor imi starnea profesia de trainer doar gandindu-ma la ea.

Am decis atunci si acolo ca eu o sa fac o schimbare care sa ma scoata din rutina. Am descoperit programul John Maxwell Team si restul este istorie.

Ce vreau eu sa spun tie prin povestea personala?

Cum incepem sa devenim liderii propriilor vieti?

  • Stai un pic si analizeaza-ti o zi obisnuita. Este ceva acolo care nu-ti multumeste sufletul? Este cumva ceva care ti-ai dorit dintotdeauna sa faci si ai tot amanat?

Crede-ma pe mine si multi altii cand spunem – niciodata nu vei gasi momentul potrivit ca sa faci asta – este cazul in care agenda altora devine agenda ta, cand ii lasi pe ei sa iti conduca viata.

  • Gandeste-te si stabileste acum cum ai putea sa faci o mica schimbare in viata ta care sa includa ceea ce vrei sa faci

Eu de exemplu, am ales sa ma duc la evenimente care au legatura cu dezvoltarea personala sau leadershipul. Nu imi modifica prea mult rutina, dar imi aducea o schimbare. La aceste evenimente am cunoscut oameni minunati, care mi-au oferit o cu totul alta perspectiva asupra vietii si a potentialului decat am avut-o in cercul curent de oameni.

  • asteapta-te la rezistenta – din partea mintii tale, a corpului tau, poate, din partea familiei, a prietenilor si tot asa. Eu ti-as recomanda sa faci o schimbare mica ce sa nu produca un val prea mare in jurul tau, asa cum am participat eu la 1 eveniment pe luna.
  • care este pragul tau limitativ din prezent? Cum ai vrea sa fii si cum esti acum? Cum esti acum este pragul tau limitativ. Pentru inceput scrie despre tine ce faci azi si cum te definesti.

De exemplu, in cazul meu, in 2015 nu eram trainer si nici nu aveam abilitati de trainer. Aveam doar dorinta. Aveam un cerc restrans de prieteni, nu avem un plan de dezvoltare personal si nici nu stiam ce am de facut ca sa fac o schimbare.

Pornind de la aceste puncte iti poti dezvolta leadershipul personal si iti poti garanta micile schimbari de care ai nevoie pe viitor.

In urmatorul meu articol o sa trecem in revista cum sa ne crestem pragul limitativ si cum sa incepem efectiv sa devenim liderii propriilor noastre vieti.

 

Madalina Ghinescu – Trainer & coach acreditat John Maxwell Team

 

1 Comment

Comments are closed.