A da vina te face usor de invins

Cat de deplasata ti se pare ideea de a raspunde dusmanilor cu iubire? Acum 5 ani, probabil ca si eu as fi zis ca vrei sa razi de inteligenta mea. Dar aici nu este vorba de IQ.

There are no justified resentments – nu exista rautati justificate„. Cu alte cuvinte, ori de cate ori te simti indreptatit sa nutresti sentimente negative, furie, razbunare fata de alti oameni, care poate te-au inselat, te-au mintit, te-au furat, te-au batut, te-au abandonat, etc., accepti sa-ti faci rau singur. Stiu o pilda cu Budha care il intreba pe un cetatean ( ca noi, asa ) : daca cumperi un cadou si vrei sa-l dai cuiva, pe care nu il gasesti acasa, cui ii ramane cadoul? Cetateanul raspunde: mie!

La fel este si cu re/sentimentele, indiferent daca aparent ele sunt justificate. Ele raman inevitabil la tine si te afecteaza pana la distrugere.

Cum scapi din aceasta capcana? In primul rand, constientizezi ca traiesti acele provocari, oricat de dureroase, pentru ca TU le-ai atras in viata ta si ca ele te vor ajuta sa inveti lectia si sa treci la alt nivel. Daca vrei, nu-i obligatoriu 🙂

Stii, unii obisnuiesc sa spuna ” numai mie mi se poate intampla x lucru”. Pai da, pentru ca te incapatanezi sa nu-ti inveti lectia. Practic, asumandu-ti ca tu iti creezi acele suferinte, preiei responsabilitatea a ceea ce ti se intampla si incetezi sa mai dai vina. A da vina inseamna a arunca bumerangul, sperand ca va ramane agatat undeva. Dar el se va intoarce mereu la tine, pana cand o sa te hotarasti sa nu-l mai arunci.

Cum am facut eu? Am acceptat ca sunt creatorul situatiilor prin care trec, ca provocarile mele sunt lectiile mele de evolutie sigura, ca ” vina” este la mine si eu trebuie s-o rezolv. Cu cat accepti mai des si mai usor provocarile, cu atat mai putine lectii vei mai avea de invatat. Involuntar, ceilalti vor prelua modelul tau si ghici ce? Vei intalni din ce in ce mai putini oameni, pe care sa ai motiv sa dai vina sau ei sa dea vina pe tine.

Tu, care citesti aceste randuri, esti sigur pe drumul provocator al invatarii lectiilor cu iubire. Ma bucur ca suntem pe acelasi drum si ma bucur ca esti.